Aloitetaan tarinointi puolentoista viikon takaisesta tastingista. Kyseessä oli siis meidän opiskelijaporukan, TuKY:n Wiiniklubin, tasting. Kerran-kaksi vuodessa klubilla on järjestetty huippuviini-ilta, jossa testatut viinit ovat olleet normaalia kalliimpia ja luonnollisesti samalla osallistumismaksu korkeampi, tässä tapauksessa 17e jäseneltä ja 20e muilta.

Viime vuoden ja parin aikaisemmankin tapaan ”jouduin” itse ottamaan vastuun huippuviinitastingin järjestelyistä. Sepä ei paljon harmittanut, varsinkin kun siten voi itse valita teeman. Viime vuonna maisteltiin omia suosikkejani samppanjoita, joista niistäkin olisi tarkoitus jonkinlainen raportti kirjoittaa – jos jotakin vuoden takaa muistan.

Viimeisen parin vuoden aikana olen jostakin kumman syystä tehnyt täyskäännöksen italialaisten punaviinien suhteen: vanhasta inhokista on tullut uusi suosikki! Toissavuonna maisteltu Tignanello 2001 on edelleen muistoissa paras punaviini, mitä olen ikinä maistanut. Erityisesti hyvät toscanalaiset ovat iskeneet, niinpä päätin juottaa klubin väelle uuden suosikkimaani/-alueeni viinejä ja samalla toivottavasti itse tutustua yhteen tai useampaan huippuun. Viineistä kolme (Cabreo Il Borgo, Guado Al Tasso ja Mas La Plana) tulivat allekirjoittaneen kellarista, loput Alkon hyllyltä.

Meillä on ollut tapana jakaa pisteitä siten, että kukin antaa omasta mielestään parhaalle viinille 2 pistettä ja kakkoselle yhden, perustelujen kera tietenkin. Viinit maisteltiin puolisokkona ja tulokset olivat seuraavan näköiset koko yhdentoista hengen sakilta:

1. Tignanello 2003 11p
2. Cabreo Il Borgo 2000 10p
3. Olmaia 2001 6p
4. Guado al Tasso 2001 5p
5. Mas La Plana 2002 1p
6.-7. Serrata di Belguardo 2003 ja Villa Pillo Borgoforte 2004 0p (eivät ole oikeita supertoscanalaisia, mukana vertailupohjana)

Alunperin Olmaian tilalla oli tarkoitus olla SummuS 1998:a, joka olisi mitä todennäköisimmin ollut Olmaiaa huomattavasti kypsempää tavaraa. Summuksen kanssa kävi kuitenkin niin, että kuvittelin paikallisessa Alkossa sitä olevan vielä kaksi pulloa (viinikaapin alahyllyllä OLI kaksi pulloa Summus-kyltin kohdalla, mutta nepä olivatkin Olmaiaa, kun tastingpäivänä tarkemmin asiaa tutkin). Eli harmi kyllä, jouduttiin tuohon tyytymään. Kuulemma Siilinjärven alkossa olisi ollut vielä yksi pullo jäljellä, mutta aika ei antanut myöden ruveta tilailemaan.

Ylipäätään täytyy sanoa, että nollille jääneitä halpiksia lukuunottamatta oli kyllä kovatasoinen kaarti. Itsekään en oikein meinannut osata laittaa noita viittä hyvää viiniä järjestykseen, kaikissa oli omat hyvät puolensa. Kaikissa viineissä oli lisäksi vähintään n. 50 % kapparia, joten sekin aiheutti meidän täysamatööriporukalle vaikeuksia, kun viineistä löytyi todella paljon samoja tuoksuja ja makuja. Esim. Guado al Tasso jäi hieman harmittamaan siinä mielessä, että oli, ainakin vielä, hieman sulkeutuneen oloinen verrattuna esimerkiksi todella tuhtiin Cabreoon, mikä vaikeutti arvostelua.

Lyhyitä kommentteja ja omat arvostelut viineistä:

Tignanello oli aivan liian nuorta, mutta nyt jo ihan mukiinmenevä paketti = jo juotavissa. 2star2.png

Cabreo Il Borgo sen sijaan oli jo huomattavasti paremmassa vaiheessa, tuhdit tuoksut ja maku. Mukavat ja pehmeät mutta kuitenkin voimakkaat tanniinit. 2star2.png

Olmaia – jännä, hieman makea tuoksu ja maku. Tuoksussa oli reilusti salmiakkia tai lakritsia (kumpaa, siitä ei päästy yksimielisyyteen, mutta omasta mielestä se oli ehdottomasti lakritsia). =) 1_5stars1.png

Guado al Tasso – vaikea arvioitava, mutta peruscabernet-tuoksuja ja -makuja oli löydettävissä, kun oikein etsi. Uskoisin, että muutaman vuoden jälkeen viinistä voisi saada paljon enemmän irti. Tällaisenaan 2star2.png.

Mas La Plana – vaikken tälle pisteitä antanutkaan, viini oli kyllä silti (edelleen) loistavaa, varsinkin kun ottaa huomioon hinnan, 17.80e Viking Linella. Tunnisti espanjalaiseksi toskaanien seasta, tanniinisempi ja tammisemman oloinen. 1_5stars1.png

Serrata di Belguardo – aluksi ihan kivan oloin viini, hetken lasissa oltuaan henkilökohtaisesti alkoi häiritsemään viinin tuoksu, josta tuli mieleen makea valkoinen jälkkäriviini (esimerkiksi trockenbeerenauslese)!!

Villa Pillo Borgoforte – ”kuusimetsän keskellä oleva talli” summaa viinin aika hyvin. 0_5star2.png

Ilta sujui oikein mainiosti, kolme-neljä tuntia viinejä ehdittiin maistella. Onneksi seuraavana päivänä ei ollut mitään suurempaa hätää heräillä =)

Loppuun vielä hintatietoa: Tignanello Alkosta 47.90e, Guado Al Tasso Viikkarilta 40.00e, Olmaia Alkosta 34.20e, Cabreo Il Borgo Alkosta 27.50e, Mas La Plana Viikkarilta 17.80e, Serrata di Belguardo Alkosta 13.26e, Villa Pillo Borgoforte Alkosta 10.70e.

Advertisement