Toppenbra Viinikellarin ensimmäinen Amarone on maistettu!
Pitkän aikaa on ollut suunnitelmissa korjata tämäkin puute viinisivistyksessä. Samaan tyyliin muutama vuosi sitten maistoin ensimmäisen kerran laatu-Chablis’ta pitkän jahkailun jälkeen ja nyt oli siis vihdoinkin Amaronen vuoro. Chablishan valloitti maistajansa saman tien, ja niinpä Premier Cru- sekä Grand Cru -viinejä on tullut maistettua monia viimeisen muutaman vuoden aikana.
Amarone sen sijaan ei valloittanut alkuunkaan. Jossakin näin kehuja Alkossa myytävästä Il Bixiosta, mutta kuka sitten onkaan ne kehut kirjoittanut omaa kummallisen viinimaun. Eikä todellakaan niin, että perinteisesti omalaatuinen Amarone olisi minut yllättänyt, päinvastoin. Petyin suuresti viinin ”tavallisuuteen” – yhtä hyvin lasissa olisi voinut olla kolmasosalla hinnasta ostettu perus-Valpolicella!
Väri oli vielä jotakuinkin sitä mitä odotin eli syvän ja tummanpunainen. Tuoksusta lähtien sitten mentiinkin metsään. Makea luumuisuus ja niin pois päin? Missä lienee muttei ainakaan tässä viinissä. Lähinnä kuivan oloinen viini keskipitkällä jälkimaulla.
Il Bixion kaverina nautittiin ensin chipotlekanaa pilahviriisillä, myöhemmin viini kaatui kurkusta alas ihan pelkiltään. Myönnettäköön, että ruoka ei ollut optimaalinen viinille, mutta se ei viiniä kyllä paranna. Ihan jees juoma, mutta ryöstöhinta makuun/laatuun nähden.
25.50e @ Alko
13 maaliskuun, 2008 at 9:40 am
Muistan itsekin lukeneeni jonkun kehuvan Il Bixion amaronea. Olen maistanut tätä vain kerran, mutta ainakin sen maistelukerran perusteella viini sijoittuu ehdottomasti maistamieni amaronejen häntäpäähän. Intensiteetti, mitä amaronesta kuuluisi löytyä puuttui kokonaan. Vastaavanhintaisista sijoittaisin esim. I Castein tämän yläpuolelle. Alkon perus-amaroneista parhaaksi sijoittaisin Zenaton amaronen.
Plussaa voisi antaa ainoastaan ilmentymästä. Etiketti on kohtuullisen tyylikäs, mutta harmi ettei se vaikuta makuun millään tavalla 🙂
Tietenkin voidakseni tuomita Bixion täysin pitäisi päästä maistamaan montaa vuosikertaa useasti.
17 maaliskuun, 2008 at 9:33 pm
Kunnon tuhtia amaronea ei kyllä valpolicellaan sekoita. Itse olen juonut Bixiota joskus ohimennen eikä tehnyt vaikutusta. Jos viitsit Zenatoon sijoittaa, on se kyllä ollut hyvä. Jos et, niin käy edes Koulun Viinituvassa tai Viinille-baarissa nauttimassa lasi Tedeschiä. Tosin Tedeschin laadukkaampi Amarone Capitel Monti Olmi on jo aivan eri luokkaa.
Vai vieläkö vaikutat Turun seudulla?
20 maaliskuun, 2008 at 1:31 pm
Noh, ehkä hiukan kärjistin kun kirjoitin, että voisi yhtä hyvin olla Valpolicellaa. Joka tapauksessa juurikin sen kuuluisan intensiteetin totaaliseen puuttumiseen petyin suuresti. Täytynee kääntyä seuraavaksi siis Zenaton ja Tedeschin puoleen.
Ja kyllä, Turun suunnalla vielä hengailen. Koulussa on tullut kylläkin valitettavan harvoin käytyä, ennen vanhaan se oli kumminkin jonkin asteinen kantabaari. Täytyy yrittää petrata…